Nieuws

Ruimte voor wonen
De experimentele Diagoonwoningen van Herman Hertzberger

Het eerste boek over de experimentele Diagoonwoningen uit 1971 van Herman Hertzberger.
Deze publicatie brengt de kenmerken en de daarmee samenhangende kwaliteiten van de Diagoonwoningen voor het voetlicht die garant staan voor een vorm van ‘ideaal wonen’. De woningen stellen nog steeds een voorbeeld voor een nieuwe vorm van woningbouw, wooncultuur en stedelijke ruimte. De publicatie toont de betekenis van de Diagoonwoningen voor de eenentwintigste-eeuwse cultuurgeschiedenis en de relevantie van het onderliggende gedachtengoed voor de actuele woningbouwopgave. De woningen worden in 2021 al vijftig jaar aaneengesloten bewoond door verschillende generaties bewoners. Op basis van hun ervaringen kan de rekening opgemaakt worden met betrekking tot wat werkt en wat niet, welke fysieke en materiële wooncondities duurzaam zijn gebleken en welke niet. De thema’s waarmee in dit woonproject is geëxperimenteerd zijn weer verrassend actueel gezien de huidige woningbouwopgave van 1 miljoen woningen in de komende tien jaar. Ook nu ligt de nadruk op snel, veel en goedkoop bouwen, en liggen monotonie en eenvormigheid op de loer. De Diagoonwoningen zijn in dat kader een leerzaam en inspirerend experiment dat concrete aanwijzingen geeft voor wooncondities die bewezen hebben naar volle tevredenheid te functioneren. De publicatie is gericht op een breed publiek met interesse in architectuur, professionals op het gebied van stedenbouw, architectuur, interieur, transformatie, stadsvernieuwing, erfgoed, stedelijke ontwikkeling en gebiedsidentiteit, en studenten binnen deze vakgebieden.

ISBN/EAN 978-90-9035330-2 | Nederlands | Robert von der Nahmer | hardcover | 21 x 21 cm | 112 pag. | 79 illustraties inclusief tekeningen van plattegronden, gevelaanzichten en doorsneden |

 

De ruimte van Herman Hertzberger - Een portret

In deze eerste editie van dit boek schets Christien Brinkgreve een portret van Herman Hertzberger, een van de belangrijkste Nederlandse architecten. Ze gaat in op zijn visie en werk als architect, maar ook op zijn leven.

150 Houses You Need To Visit Before You Die

Op 15 maart 2021 is de eerste editie van deze hardcover architectuurgids door uitgeverij Lannoo uitgebracht. Met 150 Houses You Need To Visit Before You Die van Thijs Demeulenmeester en Jacinthe Gigou heb je een fantastisch naslagwerk van de beste private huizen, en meteen een bucketlist om je volgende citytrip of reis te plannen. Alle huizen garanderen je een unieke beleving: door de esthetische beleving, het architecturale hoogstandje of de uitgekiende inrichting. Bij elk huis staan relevante gegevens, zoals bouwjaar, architect en locatie. Met o.a. Villa Savoye, Villa Cavrois, Casa Serralves, het Rietveld Schröder huis, Villa E1027, Eames House, en de Diagoonwoning.

Modernist Escapes: An Architectural Travel Guide

De eerste editie van deze hardcover architectuurgids is op 23 maart 2021 door uitgeverij Prestel uitgebracht. Dit boek bevat meer dan 130 unieke bouwwerken die de hele wereld overspannen en behandelt het volledige spectrum van modernistische principes, van Bauhaus tot brutalisme. Auteur en ontwerper Stefi Orazi heeft gebouwen gekozen die open zijn voor het publiek, waarvan sommige zelfs beschikbaar zijn voor overnachtingen. Opmerkelijke gebouwen ontworpen door beroemde architecten, van Alvar Aalto tot Charlie Zehnder. Full colour fotografie van het exterieur en interieur belicht ongelooflijke details, zoals de felrode trommelhaard in Giancarlo de Carlo's Ca 'Romanino, Urbino, Italië, de constructivistische trap in het huis en de studio van Renaat Braem in Antwerpen, België, en de huishoge vide met ophaalbrug in de Diagoonwoning van Herman Hertzberger in Delft, Nederland. Elk gebouw wordt vertegenwoordigd door opvallende hedendaagse fotografie, een inzichtelijke tekst over de geschiedenis en architectuur van het gebouw, en bezoekersinformatie. Of je nu op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring of een globaal overzicht van modernistische architectuur, Modernist Escapes: An Architectural Travel Guide documenteert deze onvergetelijke architectonische hoogstandjes op stijlvolle wijze.

Iconic Reads

Hier vindt u een overzicht van de beste boeken die u kunt kopen over de huizen en huismusea die deel uitmaken van het unieke Iconic Houses netwerk. Als er geen monografie over het desbetreffende huis beschikbaar is, kunt u hier een monografie over de architect vinden met een hoofdstuk over het huis. Alle boeken zijn in het Engels, tenzij anders vermeld.

New Iconic Houses in 2021

In  2021 hebben zich negen nieuwe museumwoningen bij het netwerk van Iconic Houses aangesloten:

Iconic Houses Nederland

Het Iconic Houses Netwerk kent tweeënentwintig moderne museumwoningen in Nederland. Internationaal zijn er honderdvijftig huizen bij Iconic Houses aangesloten, ontworpen door de belangrijkste architecten uit de vorige eeuw en alllemaal als museum te bezoeken. Alleen al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kun je een hele dag doorbrengen met het binnenkijken in deze tijdscapsules. Maar er zijn ook verborgen pareltjes te vinden in Groningen, Drachten, Nagele en in Delft de Diagoonwoning van architect Herman Hertzberger. 

      

 

Iconic Country Specials

Nu onze museumhuizen geleidelijk weer openen heten Iconic Houses u van harte welkom bij onze landenspecials - ontworpen om u te helpen het meeste te halen uit een dagtrip of week (einde) weg, waarschijnlijk in uw eigen land of niet te ver van huis. Ondanks alle prachtige virtuele rondleidingen, gaat er natuurlijk niets boven het ervaren van iconische huizen in het echte leven! Hun unieke sfeer zien, horen, ruiken en voelen - na drie maanden missen, kunnen we niet wachten om weer van het echte werk te genieten!

Opmerking: de nieuwe voorwaarden variëren sterk per regio en lokaal risico. Dit betekent dat spontane bezoeken aan huismusea verleden tijd zijn. We raden u aan om voor uw bezoek zorgvuldig te controleren - in veel gevallen is een bezoek alleen mogelijk met een online reservering. 


                                                                                                                                                                                     

Iconic Houses Icons At Risk

Icons at Risk is een internationaal initiatief om 's werelds meest bedreigde moderne huizen van uniek architectonisch belang te behouden. Veel van de meest iconische moderne huizen ter wereld gaan - grotendeels - verloren omdat ze nog niet als ‘erfgoed’ worden erkend. Die uit de tweede helft van de 20e eeuw zijn bijzonder kwetsbaar en missen elke wettelijke bescherming. We moeten nu handelen, anders lopen we het risico ze voor altijd te verliezen. Wat kan er worden gedaan om ze te redden? Icons at Risk probeert die vraag te beantwoorden. Bij deze nieuwe onderneming richten de inspanningen zich op de snel verdwijnende, bedreigde sector van nieuw erfgoed. Bewustmaking van het publiek en het ondersteunen van huiseigenaren om actie te ondernemen zijn de belangrijkste manieren waarop Icons at Risk het verlies van belangrijke 20e-eeuwse huizen wil voorkomen.