Nieuws

 In de zomer worden items van BinnensteBuiten (kro-ncrv) herhaald. Op vrijdag 5 juli wordt de aflevering over de Diagoonwoning opnieuw uitgezonden in een aflevering van BinnensteBuiten, NPO2, 19.05 uur. Deze aflevering van BinnensteBuiten is ook altijd terug te zien op de site van het programma.

Diagoonwoningen in de gevarenzone

De Diagoonwoningen zijn in gevaar. Recht tegenover het blokje woningen staan studentenwoningen van woningcorporatie DUWO, die het complex uit 1972-1974 wil herontwikkelen. Uitgangspunt van het op 29 november 2022 gepresenteerde plan was om van 700 studentwooneenheden naar 1200 wooneenheden te gaan met een parkeergarage in het kleine parkje tussen de woningen en het complex. Naar aanleiding van de heftige protesten door buurtbewoners is de planvorming voorlopig stilgelegd. Op initiatief van het nieuw gevormde buurtcomité vinden er nu eerst tripartite gesprekken plaats om de planvorming opnieuw vorm te geven inclusief participatietrajecten met zowel gemeente als corporatie. Nadere informatie kunt aanvragen door een mail te sturen naar bewonersverzetstrijdersbuurt@gmail.com of info@diagoonwoningdelft.nl. Ondersteuning, in welke vorm dan ook, waarmee u ons kunt helpen is dan ook nadrukkelijk gewenst.

Post 65.nl

Deze site is opgericht in 2021 om tot een platform te komen voor kennisdeling en agendering van architectuur, stedenbouw, landschap en kunst in de openbare ruimte uit de periode 1965-1990. We willen het debat en de reflectie op dit nieuwe erfgoed ondersteunen en bij een grotere gemeenschap onder de aandacht brengen. Wat kenmerkt de gebouwde omgeving uit de Post’65 periode en wat zijn (behoudenswaardige) kwaliteiten? Bij tal van onderzoekers, overheden en ontwikkelaars is kennis in ontwikkeling over de Post’65 periode. Met renovatie en transformatie groeien de inzichten. De ambitie is om deze website, met hulp van velen, uit te laten groeien tot hét kennisuitwisselingsplatform over Post’65 in Nederland. Ook de Diagoonwoningen staan opgenomen in de gids en de kaart op deze website.

IH City Icons

Volgend jaar debuteert IH City Icons met Amsterdam: Highlights Wonen. Op vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2024 verkennen we de unieke Amsterdamse woonarchitectuur - van de wortels in de Gouden Eeuw in de 17e eeuw, via de modernistische sociale woningbouw tot hedendaagse woonprojecten met een wow-factor. Een inleidende lezing zal alles in context plaatsen en je vertellen waar je op moet letten tijdens de rondleidingen. Inschrijving opent op 1 november 2023.

archithese

Ter gelegenheid van de 90e verjaardag van Herman Hertzberger vorig jaar wijdt archithese, een internationale serie publicaties over architectuur en architectuurtheorie met een redactie in Zürich, een monografische editie aan het denken en werken van de Nederlandse architect.

 

 

 

 

The Proof of the Pudding

The Proof of the Pudding is een documentaire van Patrick Minks, Jaap Veldhoen en Wouter Snip over architect Herman Hertzberger en de transformatie van zijn Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn. Vijf jaar lang volgden de filmmakers dit proces. Nu, in het jaar dat Herman 90 jaar wordt, het Centraal Beheer-gebouw 50 jaar oud is en op de short-list staat om een Rijksmonument te worden, is de documentaire klaar. In dit filmportret leren we Herman kennen als een gedreven, humoristisch en bescheiden mens wiens sociale visie op architectuur nog altijd actueel is. Het meest iconische gebouw, waarin zijn sociale visie duidelijk zichtbaar is geworden, het voormalige Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn uit 1972, staat al jaren leeg en verloedert langzaam maar zeker. De documentaire volgt Herman en zijn opvolger bij AHH, Laurens Jan ten Kate, in hun strijd om een geslaagde transformatie tot stand te brengen. Een transformatie die Herman altijd voor ogen heeft gehad.

In dit filmportret leren we Herman kennen als een gedreven, humoristisch en bescheiden mens wiens sociale visie op architectuur nog altijd actueel is. Herman: 'Het is van meet af aan het idee geweest dat die ruimte-eenheden geschikt zouden zijn voor een andere invulling. Dat is de gedachte van het Structuralisme, dat je iets maakt wat zich leent om op verschillende manieren gebruikt te worden.'

Zie CineDeli en Picl voor meer informatie.

Pioniers van het Moderne Woonhuis in Nederland

Hoe heeft de avant-garde architectuur zich de afgelopen honderd jaar in Nederland ontwikkeld en wat hebben de bewoners van 'gewone huizen' gehad aan de -soms wilde- experimenten van de architecten? De film Pioneers of the Dutch Modern House, geeft inzicht in de Nederlandse woonarchitectuur van de 20e eeuw. Een must voor architectuurliefhebbers, eigenaren van moderne huizen, architecten, architectuur studenten en iedereen met een interesse in jong erfgoed of design.
In de film komen twintig iconische huizen in heel Nederland aan bod: van de Amsterdamse School en De Stijl tot het Postmodernisme; van Gerrit Rietveld, Mart van Schijndel tot Herman Hertzberger en vele anderen. Hieronder vallen ook beroemde voorbeelden van sociale woningbouw, een gebied waarop Nederland bijzonder succesvol was. De huizen zijn geclusterd in vijf specifieke thema's. Duur: één uur. Taal: Nederlands gesproken met Engelse ondertiteling. De thema's zijn ook elk als aparte video te bestellen.

Thema 1. Hygiëne en gezondheid in het moderne huis     
Presentatie door Hetty Berens, conservator van Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld in Rotterdam.
Thema 2. Paleizen voor het volk     
Presentatie door Valentijn Carbo, architectuurhistoricus bij Hendrick de Keyser Monumenten.    
Thema 3. De rollen van vrouwen: opdrachtgevers & architecten     
Presentatie door Natalie Dubois, conservator Design bij het Centraal Museum Utrecht en het Rietveld Schröderhuis.    
Thema 4. Ruimtelijke experimenten   
Presentatie door Robert von der Nahmer, architect, eigenaar van het Diagonhuis in Delft en voormalig docent/staflid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.     
Thema 5. Het woonhuis als zelfportret: architectenhuizen    
Presentatie door Natascha Drabbe, architectuurhistorica, eigenaar van het Van Schijndelhuis en directeur en oprichter van het Iconic Houses Network.

Zie: Iconic Houses Shop

Margarete Schütte-Lihotzky Centrum in Wenen

Het appartement van Margarete Schütte-Lihotzky, de Oostenrijkse architecte bekend om haar ontwerp van de "Frankfurter Küche", die als het archetype van de moderne inbouwkeuken wordt beschouwd, is bewaard gebleven! Dit architectonische juweel in Wenen definieert zelfstandige werk- en leefruimtes voor vrouwen. Het combineert moderniteit met traditionele Weense wooncultuur. Zie hier voor meer informatie.

 

Herontdekking van vergeten interieurs van Loos in Pilsen

Tot voor kort was het feit dat Adolf Loos in Pilsen werkte vrijwel onbekend. Veel Joodse klanten van hem zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen in de concentratiekampen van de nazi's; slechts enkelen konden op tijd ontsnappen. Zie hier voor meer informatie over alle interieurs van Adolf Loos in Pilsen.

 

Iconic Reads

Hier vindt u een overzicht van de beste boeken die u kunt kopen over de huizen en huismusea die deel uitmaken van het unieke Iconic Houses netwerk. Als er geen monografie over het desbetreffende huis beschikbaar is, kunt u hier een monografie over de architect vinden met een hoofdstuk over het huis. Alle boeken zijn in het Engels, tenzij anders vermeld.

Iconic Houses Nederland

Het Iconic Houses Netwerk kent vijfentwintig moderne museumwoningen in Nederland. Internationaal zijn er honderdvijftig huizen bij Iconic Houses aangesloten, ontworpen door de belangrijkste architecten uit de vorige eeuw en alllemaal als museum te bezoeken. Alleen al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kun je een hele dag doorbrengen met het binnenkijken in deze tijdscapsules. Maar er zijn ook verborgen pareltjes te vinden in Groningen, Drachten, Nagele en in Delft de Diagoonwoning van architect Herman Hertzberger.

Iconic Country Specials

Iconic Houses heet u van harte welkom bij onze landenspecials - ontworpen om u te helpen het meeste te halen uit een dagtrip of week (einde) weg, waarschijnlijk in uw eigen land of niet te ver van huis. Ondanks alle prachtige virtuele rondleidingen, gaat er natuurlijk niets boven het ervaren van iconische huizen in het echte leven! Hun unieke sfeer zien, horen, ruiken en voelen - na drie maanden missen, kunnen we niet wachten om weer van het echte werk te genieten!

Opmerking: de nieuwe voorwaarden variëren sterk per regio en lokaal risico. Dit betekent dat spontane bezoeken aan huismusea verleden tijd zijn. We raden u aan om voor uw bezoek zorgvuldig te controleren - in veel gevallen is een bezoek alleen mogelijk met een online reservering.

Iconic Houses to stay in

Altijd al in een museum willen slapen? Nu is je kans! Stel je voor dat je er een helemaal voor jezelf hebt en het op je eigen tempo leert kennen. Goed ontworpen en authentiek, deze huizen hebben prachtige verhalen te vertellen. Tijdens een verblijf in een huis ervaart u het bijna net zo als de oorspronkelijke bewoners. Sommige zijn ontworpen als weekend- of vakantiehuis voor hun eigenaars, wat betekende dat de architecten zich meer konden uitleven dan in permanente woningen - ze hoefden niet zo praktisch te zijn, en richtten zich in plaats daarvan op plezier.

Icons At Risk

Icons at Risk is een internationaal initiatief om 's werelds meest bedreigde moderne huizen van uniek architectonisch belang te behouden. Veel van de meest iconische moderne huizen ter wereld gaan - grotendeels - verloren omdat ze nog niet als ‘erfgoed’ worden erkend. Die uit de tweede helft van de 20e eeuw zijn bijzonder kwetsbaar en missen elke wettelijke bescherming. We moeten nu handelen, anders lopen we het risico ze voor altijd te verliezen. Wat kan er worden gedaan om ze te redden? Icons at Risk probeert die vraag te beantwoorden. Bij deze nieuwe onderneming richten de inspanningen zich op de snel verdwijnende, bedreigde sector van nieuw erfgoed. Bewustmaking van het publiek en het ondersteunen van huiseigenaren om actie te ondernemen zijn de belangrijkste manieren waarop Icons at Risk het verlies van belangrijke 20e-eeuwse huizen wil voorkomen.