Nieuws

De pioniers van het Nederlandse moderne huis

Iconic Houses Event 2021

REGISTER NOW FOR "PIONEERS OF THE DUTCH MODERN HOUSE" Early-bird rates end 31 July.

Het online programma op de vijf donderdagen in september 2021 geeft inzicht in de Nederlandse modernistische woonarchitectuur van de 20e eeuw en versterkt het netwerk van museumprofessionals die moderne huismusea runnen. Wil je op de hoogte gehouden worden van het programma, abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief.

Het evenement bestaat uit vijf modules die op donderdag 02, 09, 16, 23 en 30 september live gaan. Thema's die tijdens de conferentie aan de orde komen, zijn onder meer:
Gezondheid en hygiëne in het moderne huis (Interview with Hetty Berens);
Paleizen voor het volk (Interview with Alice Roegholt);
• Een plek voor vrouwen: klanten, architecten, initiatiefnemers (Interview with Natalie Dubois);
• Nieuwe plannen: experimenten met ruimte (Interview met Robert von der Nahmer);
• Thuis als zelfportret: architectenhuizen (Interview with Natascha Drabbe);

De congresmodules bestaan uit livestream keynote lezingen met internationale sprekers, expert meetings, en videoafleveringen. Aan de hand van de vijf thema's zal in de videoserie de  20e-eeuwse Nederlandse architectuur verkend worden, van de Amsterdamse School tot het postmodernisme. Twintig moderne en toongevende huizen verspreid over heel Nederland van onder andere Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud, Brinkman & Van der Vlugt, en Herman Hertzberger zullen voor het voetlicht gebracht worden.

150 Houses You Need To Visit Before You Die

Op 15 maart 2021 is de eerste editie van deze hardcover architectuurgids door uitgeverij Lannoo uitgebracht. Met 150 Houses You Need To Visit Before You Die van Thijs Demeulenmeester en Jacinthe Gigou heb je een fantastisch naslagwerk van de beste private huizen, en meteen een bucketlist om je volgende citytrip of reis te plannen. Alle huizen garanderen je een unieke beleving: door de esthetische beleving, het architecturale hoogstandje of de uitgekiende inrichting. Bij elk huis staan relevante gegevens, zoals bouwjaar, architect en locatie. Met o.a. Villa Savoye, Villa Cavrois, Casa Serralves, het Rietveld Schröder huis, Villa E1027, Eames House, en de Diagoonwoning.

Modernist Escapes: An Architectural Travel Guide

De eerste editie van deze hardcover architectuurgids is op 23 maart 2021 door uitgeverij Prestel uitgebracht. Dit boek bevat meer dan 130 unieke bouwwerken die de hele wereld overspannen en behandelt het volledige spectrum van modernistische principes, van Bauhaus tot brutalisme. Auteur en ontwerper Stefi Orazi heeft gebouwen gekozen die open zijn voor het publiek, waarvan sommige zelfs beschikbaar zijn voor overnachtingen. Opmerkelijke gebouwen ontworpen door beroemde architecten, van Alvar Aalto tot Charlie Zehnder. Full colour fotografie van het exterieur en interieur belicht ongelooflijke details, zoals de felrode trommelhaard in Giancarlo de Carlo's Ca 'Romanino, Urbino, Italië, de constructivistische trap in het huis en de studio van Renaat Braem in Antwerpen, België, en de huishoge vide met ophaalbrug in de Diagoonwoning van Herman Hertzberger in Delft, Nederland. Elk gebouw wordt vertegenwoordigd door opvallende hedendaagse fotografie, een inzichtelijke tekst over de geschiedenis en architectuur van het gebouw, en bezoekersinformatie. Of je nu op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring of een globaal overzicht van modernistische architectuur, Modernist Escapes: An Architectural Travel Guide documenteert deze onvergetelijke architectonische hoogstandjes op stijlvolle wijze.

New Iconic Houses in 2021

In het eerste kwartaal van 2021 hebben zich twee nieuwe museumwoningen bij ons netwerk aangesloten:
Miles C. Bates House, 1955, Walter S. White, Palm Desert, USA;
Mies van der Rohe Haus, 1932/1933, Ludwig Mies van der Rohe, Berlijn, Duitsland.

New Iconic Houses in 2020

Niet minder dan tien moderne huismusea sloten zich dit jaar aan bij ons netwerk en openden hun deuren ondanks de Covid-beperkingen. De tien huizen zijn:
Casa-Estudio, 1949, Max Cetto, Mexico City, Mexico;
Villa Empain, 1930, Michel Polak, Brussel, België;
Haus am Horn, 1923, Georg Muche (Walter Cropius en Adlof Meyer: uitvoering), Weimar, Duitsland;
• Vizcaya Museums & Gardens, 1914-1922, Miami, Florida, USA;
Ball-Paylore House, 1952, Arthur T. Brown, Tucson, Arizone, USA;
• Polman House, 1956, Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman, Nagele, Nederland;
Sybold van Ravesteyn House, 1932, Sybold van Ravensteyn, Utrecht, Nederland;
• The Tempelhof, 1995-1999, Huub en Adelheid Kortekaas, Winssen, Nederland;
Villa Skeppet, 1970, Alvar Aalto, Tammisaari, Finland;
Haus Deiters, 1901, Joseph Maria Olbrich, Darmstadt, Duitsland.

Iconic Houses Nederland

Het Iconic Houses Netwerk kent tweeënentwintig moderne museumwoningen in Nederland. Internationaal zijn er honderdvijftig huizen bij Iconic Houses aangesloten, ontworpen door de belangrijkste architecten uit de vorige eeuw en alllemaal als museum te bezoeken. Alleen al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kun je een hele dag doorbrengen met het binnenkijken in deze tijdscapsules. Maar er zijn ook verborgen pareltjes te vinden in Groningen, Drachten, Nagele en in Delft de Diagoonwoning van architect Herman Hertzberger. 

      

 

Iconic Country Specials

Nu onze museumhuizen geleidelijk weer openen heten Iconic Houses u van harte welkom bij onze landenspecials - ontworpen om u te helpen het meeste te halen uit een dagtrip of week (einde) weg, waarschijnlijk in uw eigen land of niet te ver van huis. Ondanks alle prachtige virtuele rondleidingen, gaat er natuurlijk niets boven het ervaren van iconische huizen in het echte leven! Hun unieke sfeer zien, horen, ruiken en voelen - na drie maanden missen, kunnen we niet wachten om weer van het echte werk te genieten!

Opmerking: de nieuwe voorwaarden variëren sterk per regio en lokaal risico. Dit betekent dat spontane bezoeken aan huismusea verleden tijd zijn. We raden u aan om voor uw bezoek zorgvuldig te controleren - in veel gevallen is een bezoek alleen mogelijk met een online reservering. 


                                                                                                                                                                                     

Iconic Houses Icons At Risk

Icons at Risk is een internationaal initiatief om 's werelds meest bedreigde moderne huizen van uniek architectonisch belang te behouden. Veel van de meest iconische moderne huizen ter wereld gaan - grotendeels - verloren omdat ze nog niet als ‘erfgoed’ worden erkend. Die uit de tweede helft van de 20e eeuw zijn bijzonder kwetsbaar en missen elke wettelijke bescherming. We moeten nu handelen, anders lopen we het risico ze voor altijd te verliezen. Wat kan er worden gedaan om ze te redden? Icons at Risk probeert die vraag te beantwoorden. Bij deze nieuwe onderneming richten de inspanningen zich op de snel verdwijnende, bedreigde sector van nieuw erfgoed. Bewustmaking van het publiek en het ondersteunen van huiseigenaren om actie te ondernemen zijn de belangrijkste manieren waarop Icons at Risk het verlies van belangrijke 20e-eeuwse huizen wil voorkomen.