Nieuws

Iconic Reads

Hier vindt u een overzicht van de beste boeken die u kunt kopen over de huizen en huismusea die deel uitmaken van het unieke Iconic Houses netwerk. Als er geen monografie over het desbetreffende huis beschikbaar is, kunt u hier een monografie over de architect vinden met een hoofdstuk over het huis. Alle boeken zijn in het Engels, tenzij anders vermeld.

Pioneers of the Dutch Modern House

Hoe heeft de progressieve architectuur zich in Nederland in de afgelopen honderd jaar ontwikkeld en wat hebben de bewoners van "normale huizen" gehad aan de wilde experimenten die de architecten soms hebben uitgevoerd? Bekijk de serie Pioniers van het Nederlandse Moderne Huis. Het programma bestaat uit vijf thema's van ongeveer anderhalf uur, elk met een live-streamed keynote lezing en een video. De lezingen zijn in het Engels, de video's zijn Nederlands gesproken met Engelse ondertiteling. Twintig iconische huizen uit heel Nederland komen aan bod: van de Amsterdamse School en De Stijl tot het Postmodernisme. Er zijn ook beroemde voorbeelden van sociale woningbouw, een gebied waarop Nederland bijzonder rijk was. Thema's zijn onder meer:

  •     Hygiëne en gezondheid in de moderne woning
  •     Paleizen voor het volk
  •     Een plaats voor de vrouw: Opdrachtgevers, architecten, initiatiefnemers
  •     Experimenten met ruimte
  •     Huis als zelfportret: Huizen van architecten

Iconic Houses Nederland

Het Iconic Houses Netwerk kent tweeënentwintig moderne museumwoningen in Nederland. Internationaal zijn er honderdvijftig huizen bij Iconic Houses aangesloten, ontworpen door de belangrijkste architecten uit de vorige eeuw en alllemaal als museum te bezoeken. Alleen al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kun je een hele dag doorbrengen met het binnenkijken in deze tijdscapsules. Maar er zijn ook verborgen pareltjes te vinden in Groningen, Drachten, Nagele en in Delft de Diagoonwoning van architect Herman Hertzberger. 

      

 

Iconic Country Specials

Nu onze museumhuizen geleidelijk weer openen heten Iconic Houses u van harte welkom bij onze landenspecials - ontworpen om u te helpen het meeste te halen uit een dagtrip of week (einde) weg, waarschijnlijk in uw eigen land of niet te ver van huis. Ondanks alle prachtige virtuele rondleidingen, gaat er natuurlijk niets boven het ervaren van iconische huizen in het echte leven! Hun unieke sfeer zien, horen, ruiken en voelen - na drie maanden missen, kunnen we niet wachten om weer van het echte werk te genieten!

Opmerking: de nieuwe voorwaarden variëren sterk per regio en lokaal risico. Dit betekent dat spontane bezoeken aan huismusea verleden tijd zijn. We raden u aan om voor uw bezoek zorgvuldig te controleren - in veel gevallen is een bezoek alleen mogelijk met een online reservering. 


                                                                                                                                                                                     

Iconic Houses Icons At Risk

Icons at Risk is een internationaal initiatief om 's werelds meest bedreigde moderne huizen van uniek architectonisch belang te behouden. Veel van de meest iconische moderne huizen ter wereld gaan - grotendeels - verloren omdat ze nog niet als ‘erfgoed’ worden erkend. Die uit de tweede helft van de 20e eeuw zijn bijzonder kwetsbaar en missen elke wettelijke bescherming. We moeten nu handelen, anders lopen we het risico ze voor altijd te verliezen. Wat kan er worden gedaan om ze te redden? Icons at Risk probeert die vraag te beantwoorden. Bij deze nieuwe onderneming richten de inspanningen zich op de snel verdwijnende, bedreigde sector van nieuw erfgoed. Bewustmaking van het publiek en het ondersteunen van huiseigenaren om actie te ondernemen zijn de belangrijkste manieren waarop Icons at Risk het verlies van belangrijke 20e-eeuwse huizen wil voorkomen.