Nieuws

De pioniers van het moderne huis in Nederland

Hoe hebben de experimenten van de avant-garde architecten in de 20ste eeuw het wonen beïnvloed van de gewone man? Het online programma voor het Iconic Houses congres in september geeft inzicht in de Nederlandse woonarchitectuur van de 20e eeuw voor architectuurliefhebbers, eigenaren van moderne woningen, professional managers van moderne museumhuizen, architecten en erfgoedspecialisten. Het bestaat uit vijf modules van anderhalf uur met elk een live gestreamde keynote lezing en een aflevering van een nieuwe serie thematische video's waarin twintig iconische huizen verspreid over heel Nederland aan bod komen: van de Amsterdamse School tot het postmodernisme, van Gerrit Rietveld en Brinkman & Van der Vlugt tot Mart van Schijndel en vele anderen. Daarbij zijn ook beroemde voorbeelden van sociale woningbouw, een gebied waarin Nederland bijzonder succesvol was. De modules gaan op donderdag 2, 9, 16, 23 en 30 september live. Daarna is het pakket van opgenomen lezingen en videoreeks als modules aan te schaffen via de webshop om on demand te bekijken.

Thema's die aan bod komen zijn:
- Hygiëne en gezondheid in de moderne woning;
- Paleizen voor het volk;
- De rol van vrouwen: opdrachtgevers en architecten;
- Experimenten met ruimte;
- Het huis als zelfportret: huizen van architecten.

Module 1. Hygiëne en gezondheid in het moderne huis - 2 september
Lezing door Prof. Beatriz Colomina, auteur 'X-RAY Architecture', Princeton Architectural Press.
In haar lezing zal ze focussen op de enorme impact van gezondheid en hygiëne op de moderne architectuur vanaf het einde van de 19e eeuw tot de pandemie van vandaag. "Ik zal proberen aan te tonen dat theorieën en angsten voor ziekte letterlijk de architectuur hebben gevormd waarin we leven."
Hetty Berens, conservator Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld, presenteert de video.
Museumwoningen die in deze video aan bod komen zijn:
- De Kiefhoek J.J.P. Oud, Rotterdam, 1930
- Erasmuslaan Modelwoning, Gerrit Rietveld, Utrecht, 1931
- Huis Sonneveld, Brinkman & Van der Vlugt, Rotterdam, 1933
- Dijkstra Huis, Ben Merkelbach en Charles Karsten, Groet, 1934
- Huis Kraayeveld, nu Chabot Museum, G.W. Baas Rotterdam, 1938

Module 2. Paleizen voor het volk - 9 september
Lezing door Valentijn Carbo, architectuurhistoricus Vereniging Hendrick de Keyser, die ook de video presenteert. In zijn lezing onderzoekt hij de sociale huisvesting in Nederland en de impact van de woningwet van 1901.
De museumwoningen in deze aflevering zijn:
- Modelwoning in Het Schip, Michel de Klerk (incl. nagebouwde krotwoning), Amsterdam, 1921
- De Papaverhof, Jan Wils, Den Haag, 1921
- Van Eesteren Museumwoning, Nielsen, Spruit & Van de Kuile, Amsterdam, 1952
- Museumhuis Polman, Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman, Nagele, 1956
- Robijnhof Modelwoning Gerrit Rietveld, Utrecht, 1958

Module 3. De rollen van vrouwen - 16 september
Lezing door Prof. Alice T. Friedman, auteur van 'Women and the Making of the Modern House'. Friedman vertelt over vrouwen die als opdrachtgever of architect in de eerste helft van de 20e eeuw een belangrijke rol speelden. Natalie Dubois, conservator Centraal Museum en Rietveld Schröderhuis presenteert de video.
De museumwoningen in deze aflevering zijn:
- Jachthuis Sint Hubertus, H.P. Berlage, opdrachtgeefster Hélène Kröller Müller, Otterlo, 1920
- Rietveld Schröderhuis, Gerrit Rietveld, opdrachtgeefster co-ontwerper Truus Schröder-Schräder, Utrecht, 1924  
- Museumhuis Polman, architect Lotte Stam-Beese, Nagele, 1956

Module 4. Ruimtelijke experimenten – 23 september
Lezing door Anita Blom, Senior Specialist Naoorlogse Architectuur en Stedenbouw, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, auteur 'Experimentele woningbouw in Nederland 1968-1980'. Blom vertelt over de door de overheid gesubsidieerde experimentele woningbouwprojecten uit de jaren '70 in Nederland.
Robert von der Nahmer, architect/eigenaar van de Diagoonwoning in Delft en docent/staflid bij de Academie voor Bouwkunst Rotterdam, presenteert de video over dit thema.
Museumwoningen die in deze video aan bod komen zijn:
- Huis Van Zessen, Cornelis van Eesteren, West Kinderdijk, 1923
- Van Doesburg Rinsemahuis, Theo van Doesburg, Drachten, 1921
- Diagoonwoning, Delft, Herman Hertzberger, 1971
- Kubuswoning, Piet Blom, Rotterdam, 1984
- Wall House #2, John Hejduk, Groningen, 2001

Module 5. Het woonhuis als zelfportret: architectenhuizen - 30 september
Lezing door Gennaro Postiglione, auteur van 'The Architect’s Home', Taschen. "Ik zal het huis van de architect zien als een interessante vorm van 3D-zelfreflectie die anders zeldzaam is in het oeuvre van de architect", zegt hij, terwijl hij vier verschillende variaties op het huis van de architect identificeert.
Natascha Drabbe, architectuurhistoricus/eigenaar van het Van Schijndelhuis en directeur en oprichter van het Iconic Houses netwerk presenteert de video waarin ze vier huizen laat zien die architecten en een kunstenaarspaar voor zichzelf ontwierpen en waar ze hun theorieën tot in het kleinste detail in praktijk brachten.
Museumwoningen die in deze video aan bod komen zijn:
- Huis Van Ravesteyn, Sybold van Ravesteyn, Utrecht, 1932
- Jan de Jonghuis, Jan de Jong, Schaijk, 1956-1983
- Van Schijndelhuis, Mart van Schijndel, Utrecht, 1992
- De Tempelhof, Huub & Adelheid Kortekaas, Winssen, 1995-19

Benieuwd naar interviews met alle sprekers? Zie: https://www.iconichouses.org/news/6th-iconic-houses-conference-2021

Aanmelden kan hier: https://www.aanmelder.nl/ihc2021the-online-edition

 

De ruimte van Herman Hertzberger - Een portret

In deze eerste editie van dit boek schets Christien Brinkgreve een portret van Herman Hertzberger, een van de belangrijkste Nederlandse architecten. Ze gaat in op zijn visie en werk als architect, maar ook op zijn leven.

150 Houses You Need To Visit Before You Die

Op 15 maart 2021 is de eerste editie van deze hardcover architectuurgids door uitgeverij Lannoo uitgebracht. Met 150 Houses You Need To Visit Before You Die van Thijs Demeulenmeester en Jacinthe Gigou heb je een fantastisch naslagwerk van de beste private huizen, en meteen een bucketlist om je volgende citytrip of reis te plannen. Alle huizen garanderen je een unieke beleving: door de esthetische beleving, het architecturale hoogstandje of de uitgekiende inrichting. Bij elk huis staan relevante gegevens, zoals bouwjaar, architect en locatie. Met o.a. Villa Savoye, Villa Cavrois, Casa Serralves, het Rietveld Schröder huis, Villa E1027, Eames House, en de Diagoonwoning.

Modernist Escapes: An Architectural Travel Guide

De eerste editie van deze hardcover architectuurgids is op 23 maart 2021 door uitgeverij Prestel uitgebracht. Dit boek bevat meer dan 130 unieke bouwwerken die de hele wereld overspannen en behandelt het volledige spectrum van modernistische principes, van Bauhaus tot brutalisme. Auteur en ontwerper Stefi Orazi heeft gebouwen gekozen die open zijn voor het publiek, waarvan sommige zelfs beschikbaar zijn voor overnachtingen. Opmerkelijke gebouwen ontworpen door beroemde architecten, van Alvar Aalto tot Charlie Zehnder. Full colour fotografie van het exterieur en interieur belicht ongelooflijke details, zoals de felrode trommelhaard in Giancarlo de Carlo's Ca 'Romanino, Urbino, Italië, de constructivistische trap in het huis en de studio van Renaat Braem in Antwerpen, België, en de huishoge vide met ophaalbrug in de Diagoonwoning van Herman Hertzberger in Delft, Nederland. Elk gebouw wordt vertegenwoordigd door opvallende hedendaagse fotografie, een inzichtelijke tekst over de geschiedenis en architectuur van het gebouw, en bezoekersinformatie. Of je nu op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring of een globaal overzicht van modernistische architectuur, Modernist Escapes: An Architectural Travel Guide documenteert deze onvergetelijke architectonische hoogstandjes op stijlvolle wijze.

New Iconic Houses in 2021

In het eerste kwartaal van 2021 hebben zich twee nieuwe museumwoningen bij ons netwerk aangesloten:
Miles C. Bates House, 1955, Walter S. White, Palm Desert, USA;
Mies van der Rohe Haus, 1932/1933, Ludwig Mies van der Rohe, Berlijn, Duitsland.

New Iconic Houses in 2020

Niet minder dan tien moderne huismusea sloten zich dit jaar aan bij ons netwerk en openden hun deuren ondanks de Covid-beperkingen. De tien huizen zijn:
Casa-Estudio, 1949, Max Cetto, Mexico City, Mexico;
Villa Empain, 1930, Michel Polak, Brussel, België;
Haus am Horn, 1923, Georg Muche (Walter Cropius en Adlof Meyer: uitvoering), Weimar, Duitsland;
• Vizcaya Museums & Gardens, 1914-1922, Miami, Florida, USA;
Ball-Paylore House, 1952, Arthur T. Brown, Tucson, Arizone, USA;
• Polman House, 1956, Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman, Nagele, Nederland;
Sybold van Ravesteyn House, 1932, Sybold van Ravensteyn, Utrecht, Nederland;
• The Tempelhof, 1995-1999, Huub en Adelheid Kortekaas, Winssen, Nederland;
Villa Skeppet, 1970, Alvar Aalto, Tammisaari, Finland;
Haus Deiters, 1901, Joseph Maria Olbrich, Darmstadt, Duitsland.

Iconic Houses Nederland

Het Iconic Houses Netwerk kent tweeënentwintig moderne museumwoningen in Nederland. Internationaal zijn er honderdvijftig huizen bij Iconic Houses aangesloten, ontworpen door de belangrijkste architecten uit de vorige eeuw en alllemaal als museum te bezoeken. Alleen al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kun je een hele dag doorbrengen met het binnenkijken in deze tijdscapsules. Maar er zijn ook verborgen pareltjes te vinden in Groningen, Drachten, Nagele en in Delft de Diagoonwoning van architect Herman Hertzberger. 

      

 

Iconic Country Specials

Nu onze museumhuizen geleidelijk weer openen heten Iconic Houses u van harte welkom bij onze landenspecials - ontworpen om u te helpen het meeste te halen uit een dagtrip of week (einde) weg, waarschijnlijk in uw eigen land of niet te ver van huis. Ondanks alle prachtige virtuele rondleidingen, gaat er natuurlijk niets boven het ervaren van iconische huizen in het echte leven! Hun unieke sfeer zien, horen, ruiken en voelen - na drie maanden missen, kunnen we niet wachten om weer van het echte werk te genieten!

Opmerking: de nieuwe voorwaarden variëren sterk per regio en lokaal risico. Dit betekent dat spontane bezoeken aan huismusea verleden tijd zijn. We raden u aan om voor uw bezoek zorgvuldig te controleren - in veel gevallen is een bezoek alleen mogelijk met een online reservering. 


                                                                                                                                                                                     

Iconic Houses Icons At Risk

Icons at Risk is een internationaal initiatief om 's werelds meest bedreigde moderne huizen van uniek architectonisch belang te behouden. Veel van de meest iconische moderne huizen ter wereld gaan - grotendeels - verloren omdat ze nog niet als ‘erfgoed’ worden erkend. Die uit de tweede helft van de 20e eeuw zijn bijzonder kwetsbaar en missen elke wettelijke bescherming. We moeten nu handelen, anders lopen we het risico ze voor altijd te verliezen. Wat kan er worden gedaan om ze te redden? Icons at Risk probeert die vraag te beantwoorden. Bij deze nieuwe onderneming richten de inspanningen zich op de snel verdwijnende, bedreigde sector van nieuw erfgoed. Bewustmaking van het publiek en het ondersteunen van huiseigenaren om actie te ondernemen zijn de belangrijkste manieren waarop Icons at Risk het verlies van belangrijke 20e-eeuwse huizen wil voorkomen.